Voeding tijdens zwangerschapswens

Zwanger worden is voor niet voor iedereen even makkelijk. Het is zeer moeilijk om mensen om je heen zwanger te zien worden, terwijl het bij jezelf niet van een leien dakje loopt. Meestal ben je er niet bewust van dat je leefstijl en voeding hier een groot effect op heeft. Gelukkig kun je daar al direct mee aan de slag om dit even aan te passen.

We kunnen ons aantal eicellen en zaadcellen niet veranderen, maar kunnen wel de kwaliteit hiervan optimaal laten worden. Ook de bevruchting hangt echt van de kwaliteit van de eicel en zaadcel af.

Hoe kun je zorgen voor een betere kwaliteit:

  1. gezonde voeding

Voeding speelt een cruciale rol in het verbeteren van de vruchtbaarheid. Een dieet rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten kan de kwaliteit van eicellen en sperma verbeteren.

  • Volle granen: Bruine rijst, haver en quinoa zijn rijk aan B-vitamines en vezels.

  • Bladgroenten: Spinazie, boerenkool en broccoli bevatten folaat, wat essentieel is voor de celontwikkeling.

  • Vette vis: haring, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3 vetzuren die ontstekingen verminderen en de bloedstroom naar de voortplantingsorganen verbeteren. Let wel op dat je vaak kleine visjes neemt, want grote vissen bevatten toxische stoffen.

  • Noten en zaden: Amandelen, walnoten en lijnzaad zijn goede bronnen van omega-3 vetzuren, vitamine E en antioxidanten.

2. Anti-oxidanten

Antioxidanten spelen een cruciale rol in het bevorderen van de vruchtbaarheid en het beschermen van de voortplantingscellen tegen oxidatieve stress. Studies hebben aangetoond dat antioxidanten de kwaliteit van sperma kunnen verbeteren door de integriteit van het DNA in spermacellen te beschermen. Bij vrouwen kunnen antioxidanten helpen de kwaliteit van de eicellen te behouden en te verbeteren. Antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het voortplantingssysteem. Chronische ontstekingen kunnen de vruchtbarheid belemeren!

In welke voedingsmiddelen zitten er het meeste anti-oxidanten? bessen, groene bladgroenten, en noten

3. Stress verminderen

Stress kan een grote impact hebben op je vruchtbaarheid. Technieken zoals meditatie, diepe ademhaling, en yoga kunnen helpen bij het verminderen van stress. Probeer ook voldoende slaap te krijgen en tijd door te brengen met je gezin, familie en vrienden.

4. Vermijd schadelijke stoffen

Beperk of vermijd de consumptie van alcohol, cafeïne en tabak, aangezien deze stoffen de vruchtbaarheid negatief kunnen beïnvloeden.

Ook schimmels in huis kunnen een effect hebben op onze vruchhtbaarheid. Sommige schimmels produceren mycotoxinen die hormonale disbalans kunnen veroorzaken, wat de ovulatie en spermaproductie kan beïnvloeden.

5. Foliumzuur vs Folaat

Folaat is belangrijk om al tijdens de zwangerschapswens binnen te krijgen! Foliumzuur is de synthetische vorm en kan ons lichaam ook moeilijker opnemen. Een teveel van de synthetische vorm kan ook schadelijk zijn.

Daarom is het beter om zeker de natuurlijke vorm Folaat binnen te krijgen en dit liefst ook bij de suppleren.

6. Supplementen

Heel belangrijk om je vitaminen en mineralen op orde te krijgen. Het is belangrijk om voor een zwangerschap dit al op orde te krijgen, zodat je je vruchtbaarheid verhoogt, maar ook de kans op een gezonde zwangerschap met weinig kwaaltjes vergroot.

Kies voor een goede multivitamine waar de juiste natuurlijke vitamines en mineralen in zit zodat ze goe dopneembaar zijn in het lichaam. Zorg er ook voor dat er geen schadelijke hulpstoffen aan toegevoegd!

Ook vitamine D en omega 3 zijn supplementen die je beter extra neemt.

7. Darmgezondheid

Heel belangrijk om jou microbioom en die van de partner op orde te hebben. Dit geeft een positief invloed op de vruchtbaarheid. Ook als jouw vaginaal microbioom goed is kan de spermacel beter overleven richting de eicel! Neem een probiotica met verschillende darmbacteriën in. Ook tijdens de zwangerschap is dit zeker gunstig.

Vorige
Vorige

Het belang van pre- en probiotica

Volgende
Volgende

Monkeyplatter