Het belang van pre- en probiotica

Je hoort het vaak wel rondom je.  Neem je wel een probiotica? Of dat is een goeie probiotica hoor!

Maar wat zijn dat nu allemaal die pre- en probiotica’s? Welk effect hebben ze op ons lichaam en is dat belangrijk voor onze kinderen, maar ook voor onszelf als zwangere of als mama?

Laat ons beginnen met uit te leggen wat pre en probiotica precies is.

Probiotica zijn levende bacteriën die en goeie werking hebben op onze darmgezondheid. Dat klinkt misschien wel een beetje raar levende bacteriën. Maar in ons lichaam zitten er zoiezo honderden miljarden goede én slechte bacteriën, bij elkaar opgeteld ongeveer 1,5 kilo aan gewicht. Samen vormen deze bacteriën het darmmicrobioom.


 Prebiotica zijn voedingsvezels die voeding zijn voor de goede bacteriën in je darmen. Het stimuleren de groei van goeie bacteriën. Dat ondersteunt de werking van je darmen en zorgt voor een daling van slechte bacteriën. Zo komen de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. En dat is wat we precies willen, goeie bacteriën!



Maar wat doen die dan goed of slecht in ons lichaam?

Prebiotica ondersteunt een goede spijsvertering en versterkt ons immuunsysteem. Doordat ze de goede darmbacteriën voeden komen er meer van die bacteriën in onze darmen. Die breken de vezels af en zo komen er stoffen vrij die zorgen voor onze darm en ons immuunsysteem.

Goede bacteriën zijn bijvoorbeeld de bifidobacterie en de lactobacillen. Deze bacteriën willen we graag in onze darmen hebben! 

Door jammer genoeg ons westers voedingspatroon hebben we niet altijd goede bacteriën in onze darmen. Daarom is het belangrijk om soms een probiotica (levende bacteriën) te nemen zodat we goede bacteriën helpen. Vooral na bijvoorbeeld een antibioticakuur zijn alle bacteriën kapot gegaan en ook de goede. Daarom is het belangrijk dat we terug een mooi hoopje goede bacteriën binnenkrijgen en dat die dan overleven. 

Hebben we geen goede darmflora dan nemen we bepaalde voedingsstoffen veel minder goed op en hebben we last van spijsverteringsproblemen.

Vaak een opgeblazen buik? Dan zou dit hier wel iets mee te maken kunnen hebben! 

Waar vind je goede prebiotica zodat de goede darmen weer in meerderheid komen?

Prebiotica vind je in groenten en fruit. Daarom is het zo belangrijk dat ik dagelijks vermeld om zeker genoeg groenten en fruit te eten! Om terug naar die natuur te gaan! Je kunt ze ook vinden in graanproducten, noten en peulvruchten.

Je hebt 3 soorten prebiotica’s:

  • Fructo-oligosaccariden (banen, asperges, ui, prei)

  • Galacto-oligosacchariden (noten, peulvruchten) 

  • Inuline (wortels van planten, artisjokken, cichorei, schorseneren)


Heb je ook voedingsmiddelen die van nature probiotica bevatten?

Ja zeker hoor! Zoals yoghurt, kefir, gefermenteerde groenten, miso, kombucha,...
Allemaal dingen die eigenlijk ook wel beter eens op je maaltijdplanner staan! 

Maar kun je dan ook beter een extra probiotica nemen? 

We kunnen niet altijd genoeg uit onze voeding halen en het is toch wel belangrijk dat we die bacteriën binnen krijgen. Wist je dat de darmlaag iedere 72u vernieuwd wordt? Dus het is echt wel belangrijk en we kunnen dit ook ieder moment in ons leven beginnen aanpassen! Waarom is het nog belangrijk dat die darmen in orde zijn?

  • voor de opname van voedingsstoffen

  • afweersysteem

  • aanmaak van neurotransmitters

  • hersen-darmconnectie (zie verder hieronder)

  • aanmaak van micronutriënten (b en k vitamines)

Waarom is een pre en probiotica zo belangrijk als zwangere vrouw? 

Tijdens de zwangerschap moet ons lichaam al zoveel doen en alles wordt aan de kant geschoven om de baby te laten groeien en ontwikkelen! Daarom kun je ook wel wat last krijgen van je darmen! Daarom is het belangrijk om ze tijdens de zwangerschap goed te ondersteunen dankzij een goed voedingspatroon. Nu naar het einde van je zwangerschap toe raad ik altijd aan om toch een probiotica bij te nemen. Want we willen ons kindje een gezonde start geven. Tijdens de geboorte gaat de baby langs jou darm en vaginaal flora en neemt de bacteriën mee die op dit moment daar zijn! Daarom is het zo belangrijk dat daar goede bacteriën zitten zodat je baby een gezonde start kan maken.

Wat met een keizersnede? Geen probleem, want de dag van vandaag doen ze in het ziekenhuis een wisser van de mama zodat ze dit na de geboorte bij de baby kunnen aanbrengen. Daarom is het ook bij een geplande keizersnede, en dus altijd!, zo belangrijk om je darm microbioom gezond te houden. 


Wist je dat 80% van je weerstand in je darmen ligt? We willen dan toch dat die darmen zo gezond mogelijk zijn he! Er is ook echt een verbinding van onze darmen naar onze hersenen! Ze noemen onze darmen ook wel de 2de hersenen! 90% van onze darmbacteriën vinden we ook terug in onze hersenen, dus we willen goeie darmbacteriën hé!
Als je darmen gezond zijn dat is er heel veel in je lichaam in balans! Daar begint de basis: zorgen dat je darmen gezond worden!

Borstvoeding geven is ook zo van belang voor onze kinderen en hun darmen!

Wist je dat borstvoeding van nature het goede bifidobacterium bevat? Dit kan natuurlijk enkel als ook het darmmicrobioom van jou als mama in orde is! 

Een baby wordt geboren met een darm met ‘gaten’ in. De bifidobacterium legt daar een filmlaagje op zodat die beschermd is tot hij volledig ontwikkeld is! In de eerste 3 tot 5 levensjaren groeien onze darmen verder. Daarna zijn ze zoals een volwassen persoon ontwikkelt. 

Er is zelf onlangs een groot onderzoek plaatsgevonden rond het innemen van probiotica bij baby’s. Het heeft als resultaat dat kinderen die een goede probiotica (zonder rommel) krijgen, de huilmomenten kunnen verminderen!  Amai had ik dat maar geweten bij onze Nyo. 



Dus het is echt belangrijk om dit echt mee te nemen in je voedingspatroon en om toch weleens na te denken over een goede probiotica.

Ken ik een goede variant? Ja hoor, ga gerust eens op deze pagina kijken! 

Heb je hier vragen over contacteer mij gerust!




Volgende
Volgende

Voeding tijdens zwangerschapswens