Zwanger tijdens de feestdagen
We zijn momenteel in de maand december beland. De gezellige dagen van Kerst, Oud en Nieuw komen eraan. Dit jaar zul je het misschien wel anders beleven, want je bent zwanger nu. Hoe ga je nu precies hiermee om? In deze blog probeer ik je wat tips te geven!
Het is in deze drukke dagen heel erg belangrijk om goed naar jezelf en naar je lichaam te luisteren. Soms wordt er veel van je gevraagd op die dagen, zoals overal langsgaan, (kerst)diner klaarmaken,... We willen altijd graag mensen helpen, maar vraag jezelf af of jij daar op dit moment behoefte aan hebt? Welke mogelijkheden zijn er om het even rustig te doen voor jezelf? Probeer wat uit te besteden of neen zeggen.
Probeer wat stil te staan bij jezelf, bij je lichaam en bij dat nieuw leven in je buik. Probeer daar wat tijd aan te besteden, rustig moment te vinden om contact te maken met je baby!
Dat je geen alcohol drinkt lijkt normaal, maar niet iedereen denkt daar hetzelfde over. Geef duidelijk aan dat jij dit nu niet wil drinken en probeer de goedbedoelde adviezen wat langs je heen te laten lopen.
Ook voedzaam koken is niet altijd belangrijk tijdens deze dagen. Probeer voor jezelf tijdens de momenten dat je thuis bent zelf te kiezen voor voedzame opties. En voel je NIET schuldig als je tijdens de dagen eens een extra stuk taart eet met suiker, het kan heus geen kwaad als je een gebalanceerd voedzaam eetpatroon op andere momenten hanteert!
Probeer ook vooral te genieten en te luisteren naar je lichaam! iedereen is anders en kunnen die dagen anders ervaren!
Heb je het koken zelf in de hand dan kun je zeker voor voedzame alternatieven gaan zoals een heerlijke zoete aardappel brownie, Blondie gebak (obv kikkererwten), Lekker voedzame hapjes,... Hieronder geef ik je wat recepten mee waar je aan de slag mee kan gaan.
HAPJE(S)
Spiesje van Vijg, olijf en ‘vegan’ feta
Witloofblaadje gevuld met witloofsalade
Witloofsalade is gemaakt met nootjes fijngesneden, verse bieslook, witloof fijn gesneden en wat veganaise of mayonaise
Groentenpaté met veenbessenconfituur
recept van de groentenpaté vind je in mijn herfst e-book
VOORGERECHT
Gevulde portobello met wortel of pompoen
Snij de wortel of pompoen in heel kleine stukjes. Bak dit even kort aan samen met een ajuin. (zorg ervoor dat het niet super zacht is! Pompoen is minder lang nodig dan wortel.) Eenmaal het is afgekoeld meng je de groente met kleine blokjes vegan feta of met schapenfeta. Je kruid af met peper en zout. Je vult de porto bello ermee op en bakt hem in de oven 15 a 20 min op 180°C.
HOOFDGERECHT
Zorg altijd voor een varia aan groenten:
Geroosterde groenten mengeling uit de oven, spruitjes in de oven, gelakte wortel met ahorn/honing en sesamzaadjes, witloof die je even aanbakt met kaneel op een laag vuurtje, boerenkool, …
Koude groenten mix van geraspte wortel met knolselder, veldsla en cashewnoten met een dressing van yoghurt met bieslook, peper en zout en wat mayonaise of veganaise
DESSERT
Blondie gebak
Nodig: 40 gram uitgelekte kikkererwten (1 blik van 400 gram), 70 gram notenpasta, 50 gram kokosbloesemsuiker, 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje keltisch zeezout, 50 gram spelt of amandelmeel, 2 eetlepels kokosolie of olijfolie, chocoladestukjes
Hoe begin je eraan: Laat de kikkererwten uitlekken en doe ze in een keukenrobot. Daarna doe je er de notenpasta, kokosbloesemsuiker, wijnsteenbakpoeder, snufje zout, olie en de meel erbij. Mix alles kort door elkaar tot je ongeveer een deeg hebt. Merk je dat je deeg wat droog is, kun je er gerust nog wat extra olie aan toevoegen.
Daarna doe je de chocoladestukjes erbij. Het lekkerste is met chocoladedruppels, maar je kunt ook gerust een stuk chocolade in stukjes snijden. Neem een bakvorm bekleed met een bakpapier en doe er het deeg in. Probeer wat glad te strijken met een lepel.
Verwarm je oven voor 180°C en bak hem ongeveer 20 a 30 min in de oven. (Hangt van oven af, maar ook van dikte van de Blondie