Moet ik mijn kind nu alles van suiker ontzeggen?

Volledig geen suiker eten moet en kan dat wel?

Ik denk dat je ondertussen wel al van mij hebt gehoord hoeveel negatief invloed geraffineerde suiker heeft op ons lichaam. 

Het verzuurt ons lichaam, zorgt voor slechte darmbacteriën , heeft invloed op het immuunsysteem en veroorzaakt snelle pieken en dalen van de bloedsuikerspiegel. 

Om alle suikers te verwerken heeft ons lichaam vitaminen en mineralen nodig, maar doordat het kindje al gevuld is met ‘vulling’ en geen ‘voeding’ komt er dus veel minder voedzame voedingsmiddelen erin.

We willen dus dat wat wij of ons kind eten dat ons lichaam daar iets mee kan. Het het ons lichaam voed en niet gewoon zorg. dat onze buik gevuld is. In een andere blog vertel ik jullie meer over wat nu precies die voedzame voeding is. 

Mogen mijn kinderen dan nooit een koekje, snoepje, ijsje etc

Tuurlijk wel, want we leven in een maatschappij waar dit eigenlijk helemaal niet kan worden vermeden. Kinderen zouden zich uitgesloten voelen omdat hun vrienden dit wel mogen eten. Daarom hanteer ik het 80-20 principe.


Wat is dat nu precies die 80-20 principe?

Het 80-20 principe verwijst naar 80% van je voeding bestaat uit voedzame, onbewerkte producten zoals groenten, fruit, volkoren granen, eiwitten, en gezonde vetten. 

De andere 20% laat ruimte voor flexibiliteit, zoals het genieten van minder voedzame keuzes die je lekker vindt, zonder schuldgevoel. 


Het helpt jou  een gebalanceerd en duurzaam eetpatroon te behouden en zorgt voor een goede relatie met voeding. Want vermijden en toch eten zorgt voor schuldgevoel. Je leert jezelf gezonde keuzes aan, maar geef jezelf ook de  vrijheid om af en toe iets anders te kiezen.

Dit is heel belangrijk ook voor kinderen dat ze duidelijke informatie krijgen van alle voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld een snoepje 

We gaan dit niet definiëren als ‘Ongezond’ want dan is er nog meer verlangen naar want het is ‘verboden’. ik leg het wel uit aan hen welk effect het heeft, maar op hun manier.

Het vermijden van termen als "gezond" en "ongezond" bij kinderen helpt hen een goede kijk op voeding te ontwikkelen, zonder angst of schuldgevoel. 

Kinderen kunnen leren dat voeding verschillende functies heeft, zoals energie geven, helpen bij groei, of het sterker maken van het lichaam, in plaats van dat iets "slecht" of "goed" is.

Hoe vertel ik dit dan: 

Zowel van een appel als van een snoepje krijg je energie. In een appel zitten er naast de suiker die energie heeft ook nog vitaminen en mineralen die je lichaam laten groeien. Het snoepje heeft dit niet. In het snoepje zit er ook geraffineerde suiker die zorgt dat het super lekker is, maar die ook zorgt dat onze darmen hier boos van worden. Dat snoepje eten is leuk en lekker, maar ons lichaam vind dit niet altijd fijn. Daarom is het belangrijk om zeker genoeg groenten en fruit te eten en dan kan dat snoepje eten wel eens. 


Hanteren jullie ook het 80-20 principe thuis of ben je daar helemaal niet bewust van? Hoe leggen jullie het verschil tussen een snoepje en een appel uit? 

Ga zelf eens aan de slag om te kijken hoe jou kijk is op bepaalde voedingsmiddelen. 

Heb je hier hulp bij nodig? Boek een eenmalige sessie en ik help je hier zeker mee op weg! 


Vorige
Vorige

Wat is nu voedzame voeding?

Volgende
Volgende

Postportum herstel optimaliseren dankzij voedzame voeding